1
Контакти

5002 Велико Търново
ул. "Никола Габровски” № 68
Телефон: 062/ 62 03 58
Факс: 062/ 623-784

Работно време
от понеделник до петък: 08:30-17:30 ч.

Карта с местопложението ни

Банкови сметки

Банкова сметка за такси по ПМС 136, санкции и нак. постановления

IBAN: BG51UNCR75273140045301
BIC код: UNCRBGSF
в банка "Уникредит Булбанк" -
Велико Търново

face to people
reach2018

През месец септември 2024 г. от експертите на РИОСВ – Велико Търново са извършени 86 проверки на 83 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области. От тях 64 са планирани проверки и 22 извънредни. В рамките на осъществения контрол са издадени 14 предписания.

През периода са съставени три акта за установени нарушения. Съставен е акт на физическо лице за това, че в 15-дневен срок от придобиването на екземпляр от вида Сив папагал – Жако (Psittacus erithacus), включен в Приложение А на Регламент (ЕО) 338/97 на Съвета от 9 декември 1996 г. относно защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях, не е внесено заявление за регистрация в РИОСВ – Велико Търново, съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Съставени са два акта на дружества за нарушения на Закона за управление на отпадъците – за неводене на задължителна отчетност на отпадъците от дейността и за неизпълнение на дадено предписание от проверка.

През септември не са издавани наказателни постановления и не са налагани санкции. Сключени са три споразумения по Закона за административните нарушения и наказания, между наказващия орган и нарушителя, на стойност 2 800 лв.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5 341,62 лв. От получените суми 4 273,30 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Свищов (1 600 лв.), Община Велико Търново (1 600 лв.) и Община Лясковец (615,68 лв.).

Кратко обобщение по отношение на постигнат ефект спрямо околната среда и обществеността от осъществената контролна дейност

Въздух

През месеца са постъпили няколко сигнала за замърсяване на въздуха във Велико Търново и Горна Оряховица:

  • мръсен въздух на ул. „Краков“ в гр. Велико Търново – в часовия диапазон 08:00 ч. – 08:30 ч. на 05.09.2024 г. е извършено обследване на улица „Краков“ в участъка от бул. „България“ до кръговото кръстовище с бул. „Никола Габровски“. Не е констатирано наличие на специфична неприятна миризма от промишлената дейност на производствени предприятия на територията на град Велико Търново;
  • силна миризма от „Мегапорт“ ООД на ул. „Освобождение“ в гр. Велико Търново – извършен е обход на ул. „Освобождение“ в часовия диапазон 08:45 ч. – 09:30 ч. на 06.09.2024 г. Не е установена специфичната миризма, характерна за дейността по рециклиране на отпадъци от пластмаса. При проверка на място на площадката на Завод 3 е констатирано, че пречиствателното съоръжение работи в нормален експлоатационен режим. Не са възниквали аварийни ситуации, свързани със спиране работата на съоръженията.

– замърсяване на въздуха, основно през нощта, от дейността на фирма, която се намира в бившия захарен комбинат в кв. „Калтинец“ на гр. Горна Оряховица и работи с въглища – извършена е проверка на площадката за въглища към „ТЕЦ Горна Оряховица“ ЕАД, собственост на „Захарни заводи“ АД. Установено е, че на площадката са обособени места за съхранение на въглища, въглищен прах и биомаса – слънчогледови пелети. На площадката се извършват дейности по пресяване, товарене и разтоварване на въглища. Бункерът за зареждане на гориво към ТЕЦ-а е закрит, както и транспортната лента, с която се транспортира. Дейностите се извършват най-късно до 19.00 ч., съгласно заповед на изпълнителния директор. В момента на проверката не е установено наличие на прах и запрашаване на въздуха.

 

Води

След извършена проверка по сигнал за замърсяване на река Стара река в близост до с. Кесарево, общ. Стражица и силна миризма на странични животински продукти е издадено предписание на дружеството, стопанисващо свинеферма в района, да преустанови заустването на отпадъчни води в реката до издаване на съответните разрешителни. Ще бъдат предприети и административнонаказателни мерки, във връзка с установено заустване на отпадъчни води в повърхностен обект.

 

Биологично разнообразие

През отчетния период са постъпили 2 сигнала за птици в безпомощно състояние –  екземпляри от видовете Бял щъркел и Ням лебед. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора за лечение и последващи грижи.

 

Отпадъци

През месеца не са постъпвали сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Граждани са сигнализирали за горене на отпадъци в завод „Картал“, гр. Габрово и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в с. Първомайци, общ. Горна Оряховица. По сигнала в Габрово е извършена проверка от Общински инспекторат – Габрово на посоченото място. Установено е, че от комин на една от сградите излиза бял пушек и мирише на изгоряла дървесина. Във връзка с постъпили в Община Габрово множество сигнали за този обект е насрочена дата за междуведомствена съвместна проверка на 10.10.2024 г. Предстои проверка и в с. Първомайци, тъй като сигналоподателят е съобщил, че горенето на отпадъци е регулярно.

Десет общини от Великотърновска и Габровска области взеха участие в кампанията „Да изчистим България заедно“ на 14.09.2024 г. Почистени са 131 замърсени терена, събраното количество отпадъци е 33,784 т. В инициативата са взели участие 2164 участници. Експерти на РИОСВ – Велико Търново взеха участие в кампанията, като се присъединиха към акцията за почистване на бреговете на яз. „Йовковци“, съвместно с Община Елена, доброволци от групата „Заедно за Елена“, ДГС Елена и граждани. В района на Донковци, участниците събраха повече от 40 чувала с пластмасови опаковки.

 

 

 

Language:
  • Български
  • English
Работа при нас
Зелен телефон

062/ 62 03 58
за подаване на сигнали за замърсяване
на околната среда (денонощно)

Предприети действия

Инф. система INCOLAB
Сигнали за корупция

Телефон:
062/ 64 68 27

Червена книга на РБ 2015